Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Οινούσσες: Ναυτική παράδοση και παρθένα ομορφιά

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ :  Οι Οινούσσες είναι το «νησί των εφοπλιστών»  καθώς πολλοί Έλληνες εφοπλιστές κατάγονται από εδώ και έχουν χτίσει τα καλοκαιρινά σπίτια τους στο νησί. Αγαπούν το τόπο τους και προσφέρουν την υποστήριξη τους όταν χρειαστεί , παράλληλα όμως έχουν φτιάξει και μια σειρά από σημαντικά έργα, όπως το νέο λιμάνι, το Ναυτικό Γυμνάσιο , το Ναυτικό Μουσείο, ένα μεγάλο γήπεδο και ένα ιστιοπλοϊκό Όμιλο. Οι Οινούσσες ανήκουν σ’ ένα σύμπλεγμα νησιών (Αγνούσσα, Πασάς, Βάτος, Γαϊδουρόνησο, Ποντικόνησο, Αρχοντόνησο , Άγιος Παντελεήμων, Πατερόνησο, Πρασονήσια) και ο πληθυσμός τους τον χειμώνα δεν ξεπερνά τους  1.000 κατοίκους . Το νησί φημίζεται  για την ήσυχη και φιλόξενη ατμόσφαιρα και τις παρθένες παραλίες με τα βαθυγάλαζα νερά . Το οδικό δίκτυο θα σας βοηθήσει να επισκεφτείτε μερικές από αυτές ενώ στις υπόλοιπες θα χρειαστείτε περπάτημα με τις αποστάσεις να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλες . Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες  είναι αυτές του Ζέπαγου , του Κάστρου , του Μπιλάλη και του Τζελέπη.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ : Καθώς  πλησιάζει το πλοίο στο λιμάνι  θα δείτε αριστερά επάνω σ’ ένα  βράχο το γλυπτό της γοργόνας , ένα έργο της γλύπτριας Μαίρης Παπακωνσταντίνου που απεικονίζει  την γοργόνα, παντοτινή σύντροφο των ναυτικών στη θάλασσα, με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι. **** Η Ιερά  Μονή «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» είναι ένα πνευματικό καταφύγιο και αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στη δυτική ακτή του νησιού , εδώ θα θαυμάσετε τις έξοχες  αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και πολλά λατρευτικά  κειμήλια . *****  Το Ναυτικό Μουσείο των Οινουσσών  είναι ένα αληθινό κόσμημα , ιδρύθηκε το 1991 από το Νικόλαο Σπ. Λαιμό. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται και μία αξιόλογη και σπάνια συλλογή, μοναδική στην Ελλάδα, του αείμνηστου Δημάρχου Αντώνη Λαιμού αποτελούμενη από περίτεχνα μοντέλα πλοίων που κατασκεύαζαν οι Γάλλοι αιχμάλωτοι των ναπολεόντειων πολέμων. Επίσης υπάρχουν ναυτικά όργανα , σημαντικοί πίνακες του λαϊκού θαλασσογράφου Αριστείδη Γλύκα, εργαλεία καραβομαραγκών, παλιές φωτογραφίες, συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής. ****

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ  :  θαλαμηγό ή  ιστιοφόρο είναι προβληματική , δύσκολα θα βρείτε  όρμο ελεύθερο , οι λιμενικές εγκαταστάσεις είναι ελλιπείς , δεν λειτουργούν πάντα οι πυλώνες για παροχή ρεύματος καθώς και οι κρουνοί του νερού . Ακόμη δυσκολότερη είναι η προμήθεια  τροφίμων αφού θα πρέπει να περιμένετε να έρθουν από την γειτονική Χίο .

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ :  Δύο φορές την εβδομάδα υπάρχει ένα φέρι που συνδέεται με τον Πειραιά, τη Χίο και τη Λέσβο , μπορείτε επίσης να φτάσετε στο νησί με θαλάσσιο ταξί από τη Λαγκάδα (μικρό λιμάνι στη βορειοανατολική Χίο) σε 40 λεπτά .

ΦΑΓΗΤΟ :  Ο "Γλάρος" ( τηλ: 2271 055553) είναι μια από τις τρεις ταβέρνες του νησιού , βρίσκεται σε μια προνομιούχο θέση με υπέροχη θεά στο λιμάνι ενώ η κουζίνα του προσφέρει μια χρυσή μετριότητα στον επισκέπτη . Θα βρείτε κάποιες  Αιγνουσιώτικες παραδοσιακές  γεύσεις ( ντοματοκεφτέδες , κολοκυθοκεφτέδες ,γιαπράκια και μαστέλο ) και ότι ψαριά βγάλει το καλάθι του βαρκάρη . Μπορείτε επίσης να πιείτε το καφέ σας και να πάρετε το πρωινό σας.

 























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου