Είναι αναμφισβήτητα τόπος συνάντησης για τους
λάτρεις της ψαροφαγίας στη Χίο , βρίσκεται στην γραφική Λαγκάδα (16 χιλιόμετρα
από τη χώρα) και ανάμεσα στις υπόλοιπες ψαροταβέρνες της περιοχής είναι η παλαιότερη
κυρίες και κύριοι ο «Πάσσας» !!! Όπως
μου λέει ο Γιώργος Πάσσας (είναι η τέταρτη γενιά που διαχειρίζεται το μαγαζί) η
επίσημη άδεια που έχουμε στα χέρια μας είναι από το 1952, αλλά και πριν από την
δεκαετία του ΄30 ο παππούς μου είχε το μαγαζί σαν παντοπωλείο-μεζετζίδικο . Η ψαροταβέρνα προσφέρει ελληνική παραδοσιακή κουζίνα «εμπλουτισμένη»
με ανεκτίμητες Χιώτικες γεύσεις όπως η τηγανητή
αθερινόπιτα με κρεμμύδι που λέγεται και μπεγότο ένα αγαπημένο πιάτο στο νησί
της μαστίχας . Ο ολιός (είναι το μελάνι που δημιουργείται μέσα στο
θαλάμι του χταποδιού) και είναι ένας ιδιαίτερος μεζές που αγαπούν στη Χίο . Παίρνει
λοιπόν ο μάγειρας τη μεμβράνη με το μελάνι και αφού την αλευρώσει τη τηγανίζει
στο λάδι . Είναι ένας τολμηρός μεζές που
τη γεύση του δεν μπόρεσα να την προσδιορίσω
εύκολα , θα αρκεστώ να πω ότι σου δίνει μια αρχέγονη φίνα πικράδα . Το λιαστό
χταπόδι είναι ένας ουζομεζές που κακοποιείται βάναυσα στις περισσότερες ταβέρνες
της χώρας αφού πρώτα το βράζουν για να μαλακώσει , εδώ απεναντίας το σέβονται
απόλυτα αφού το απλώσουν στον ήλιο το ρίχνουν μετά στη θράκα και στο φέρνουν στο τραπέζι μελωμένο και σφριγηλό , με μια υπέροχη
μαστιχωτή σκληράδα .
Ξεχωρίσαμε επίσης τα νοστιμότατα γαριδο-πουγκάκια , το ψητό αγελαδινό μαστέλο
του Κώστα Τομάζου και το ξεχωριστό γίδινο «τυρί του τσοπάνη» του Λαγκαδούση
τυροκόμου Γιάννη Γεωργούλη . Στα γευστικά highlights του μαγαζιού θα
πρέπει να προσθέσουμε τις επικές μακαρονάδες θαλασσινών . Από τις σχάρες του «Πάσσα»
κάνουν πασαρέλα καθημερινά όλες οι φρεσκαδούρες του Αιγαίου πελάγους , πετρόψαρα
πρώτης διαλογής , ανάλογα με την εποχή όμως θα βρείτε και το αντίστοιχο ψιλό ψαράκι
τηγανισμένο μαστορικά . Η ταβέρνα διαθέτει μια πλήρη λίστα αποσταγμάτων , δίνοντας
έμφαση στα χιώτικα ούζα που ζωή νάχουν είναι πολλά, θα βρείτε όμως και το παραδοσιακό
τσίπουρο του νησιού τη σούμα που φτιάχνεται από αποξηραμένα σύκα .
TIPS : «Πάσσας» , χωριό Λαγκάδα (16 χιλιόμετρα από τη
Χίο) , τηλ. κρατήσεων : 2271 074218
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου