Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΤΑ ΒΟΤΣΑΛΩΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




INFO : Βοτσαλωτά λέγονται τα δάπεδα των αυλών που είναι διακοσμημένα με βότσαλα και τέτοια δόξα τω θεώ θα συναντήσετε πολλά στο όμορφο νησί της Χίου. Προσωπικά μου άρεσαν τόσο πολύ που τα φωτογράφησα κατά τη περιήγηση  μου στο νησί   και αποφάσισα να  postαρω  ένα κείμενο  αφιερωμένο σε αυτά . Οι αυλές και τα μονοπάτια στη Χίο  είναι συνήθως στρωμένα με τετράγωνες πέτρινες πλάκες κόκκινες και κίτρινες που σχηματίζουν διάφορα μοτίβα.  Όμως με μεγαλύτερη συχνότητα χρησιμοποιούνται χαλικάκια (λιλαδάκια) άσπρα και μαύρα, σχήματος οβάλ ή στρογγυλού, κανονικού μεγέθους τοποθετημένα σε σχήμα γεωμετρικών ή άλλων μοτίβων και με τα δυο αυτά αντιθετικά χρώματα σχηματίζονται υπέροχες συνθέσεις. Τα βότσαλα αυτά προέρχονται από την παραλία Μαύρα Βόλια της Χίου(τη διασημότερη παραλία του  νησιού)   και τα λευκά συνήθως από της Αγίας Φωτιάς. 


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ  ΤΟΥΣ: Τα θέματα των βοτσαλωτών της Χίου είναι  πάντοτε  διακοσμητικά (φυτικά, γεωμετρικά) και οι μάστορες έπαιρναν τα θέματα από τα πιάτα (Φαγιάνς, πιάτα διακοσμητικά ή σερβίτσια καθημερινής χρήσης, φερμένα από την Αυστρία, Βόρεια Ιταλία κ.α.). Τα θέματα είχανε δηλαδή επίδραση από τη δυτική τέχνη, όπως όλα τα διακοσμητικά θέματα την περίοδο μετά το 1827. Η σύνθεση των θεμάτων αυτών έπεφτε κυρίως στους τοπικούς μαστόρους, που προέρχονταν από δύο κυρίως χωριά της Χίου, τα Θυμιανά και το Νεχώρι. Στις συνθέσεις οι μαστόροι χρησιμοποιούσαν θέματα κλασικά, όπως διάφορους τύπους μαιάνδρων , τη βυζαντινή κληματίδα, τα κατοικίδια ζώα, το κυπαρίσσι και το δικέφαλο αετό, μόνο που στα τελευταία αυτά δεν έδιναν ποτέ συμβολική σημασία. Μελετώντας βοτσαλωτές αυλές στην περιοχή της Γένουας διαπιστώνουμε ομοιότητες με αυτές της Χίου.
 



      Photos  by  Stathis  Harpas
















ΑνΑβΑτΟς:Ο Μυστράς του Αιγαίου !!!!



InFo : Σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα, δύσβατο στην ανάβασή του, υψώνεται σαν φρούριο, το μεσαιωνικό βυζαντινό χωριό Ανάβατος που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Ο «Μυστράς» του Αιγαίου. Παρόλο που σήμερα είναι ένα έρημο χωριό, κουβαλάει ως τις μέρες μας την ιστορία του νησιού.  Εδώ γράφτηκε ένα από τα κομμάτια της ιστορίας του νησιού, στην επανάσταση του 1821 και στις σφαγές του 1822. Ήταν ένας τόπος μαρτυρικός, το τελευταίο προπύργιο της ελευθερίας και το Ζάλογγο της Χίου που με προδοσία έπεσε στα χέρια του κατακτητή.

ΘρΥλΟς : Λέγεται ότι κατά την Σφαγή της Χίου οι πύλες του Ανάβατου άνοιξαν εξαιτίας μιας προδοσίας και ενώ οι Χιώτες που βρίσκονταν μέσα ήλπιζαν σε μία κανονική πολιορκία, σφαγιάστηκαν και πολλοί προτίμησαν να πέσουν στο γκρεμό παρά στα χέρια των Τούρκων αριθμώντας περίπου 1.500 θύματα.  
  





     Photos  by  Stathis  Harpas